Tekintse meg Facebook oldalunkat is!
Címünk: 2700 Cegléd, Törteli út 24. - Tel/fax: +36 53/318-984

Mi is az az ingatlan zöldkártya?

Az ingatlan energetikai tanúsítványa, mely azt mutatja meg, hogy mekkora az épület energiafelhasználása, azaz évente hány kilowattóra az 1m2-re eső energiafelhasználás. A skála hasonlít a háztartási gépek energia besorolásához, az „A+” a legtakarékosabb, az „I” a legpazarlóbb. Viszonyítási alap a „C” jelzésű kategória, melynek értéke lakóépületeknél 110-230 kWh/m2a. „A+” jelzést az az épület kaphat, mely az energetikai „C”alapkövetelmény legfeljebb 55%-át használja fel, „I” jelzést pedig az, amelyik az alapkövetelménynél 340%-al fogyaszt többet.

2009-től új lakás, ingatlan csak akkor kaphat használatbavételi engedélyt, ha legalább a „C” besorolásnak megfelel.

Mi történik, ha a lakásom nem éri el a „C” kategóriát?

Nem kaphatok lakás használatbavételi engedélyt, viszont kapok egy iránymutatást az energiacsökkentésre vonatkozóan.

S mi történik, ha a minősítés jobb mint „C”?

2012-től lakásépítéskor, használt lakás eladásakor és bérbeadáskor KÖTELEZŐ a tanúsítás!

Milyen további előnyei vannak számomra?

- pontosan, hitelesen megítélhetem ingatlanom értékét,

- javaslatokat kapok az energiatakarékos üzemeltetésre,

- tervezhetővé válnak az energia költségeim,

- kiindulópontot és lehetőséget kapok a pályázati források igénybevételéhez, hitel felvételhez

- megelőzhetem az adás-vétel utáni magyarázkodásokat.

Mennyibe kerül mindez?

Kérjen ajánlatot!

Tel.: 06/30 693-2391

Meddig érvényes a zöldkártya?

10 évig, de ha ezen idő alatt megváltozik az épületre vonatkozó követelményérték, újból el kell végeztetni.

További részletes információért kattintson ide.

Energiaosztály

Előzmények

Az elmúlt század olajválságait követően szerte a világon bevezettek előírásokat, szabványokat az ener- giatakarékosság fok- ozására, ezek első- sorban a létesítmények épületfizikai megold- ásaira vonatkoznak.

Ide tartoznak például a különböző szerkezeti elemekkel kapcsolatos hőátbocsátási tényezők meghatározása, majd az épületek különböző felületi elemeinek hasonló értékek szerinti szabványosítása.

A most megjelenő rendelet tulajdonképpen továbbfejleszti a már meglévő előírásokat abban az irányban, hogy egyfelől megszigorítja az eddig érvényben lévő határértékeket, másfelől – s ezen van a hangsúly – bevezeti az integrált mérőszámot, amely felöleli az eddigi épületfizikai előírások szigorított határértékeit, illetve további paramétereket, energetikai vetületeket is figyelembe véve egységes határértékeket jelöl ki az egyes épülettípusok számára. A további paraméterek között kell említeni az épület épületgépészeti fogyasztóit (fűtés, hűtés, melegvíz-ellátás stb.) éppúgy, mint például a világítási rendszereket.

Fontos tehát leszögezni a következőt: az energetikai tanúsítványban szereplő integrált mérőszám használt létesítmények esetében egy, a konkrét és aktuális energiafogyasztást rögzítő számérték, célja az adott ingatlan energetikai hatékonyságának objektív mérése. Új ingatlanok esetében ez az integrált mérőszám kötelező előírás, ami – tekintettel az építési engedély kiadására – köti a tervezőt bizonyos energiatakarékos megoldások előnyben részesítésére.

Fontos kiemelni, hogy nemcsak új építésű épületek esnek ebbe a kategóriába, hanem azok is, amelyeken jelentős, építési engedély kiadásához kötött felújítási munkálatokat készülnek végrehajtani.

A tervezők feladata tehát annyiban válik összetettebbé az elkövetkező időszakban, hogy az épületszerkezeti számításokhoz az idei évtől kezdődően hozzá kell kalkulálni az összes energiafogyasztó teljesítményét is, úgy, hogy a határérték figyelembe vételével megtalálják a létesítmény számára optimális energetikai megoldást.

Ez természetesen azzal jár, hogy szorosabb együttműködést szükséges kialakítani a gépész, illetve villamos tervezővel is, hiszen csak a lehetséges megoldások optimalizálásával lehet betartani a kötelezően elért határértékeket. Például az alternatív energiaforrások alkalmazása jelentősen javít az integrált mutatón, ami viszont további, esetleg nagyobb energiafogyasztók telepítését is lehetővé teszi, hiszen még így is az adott határérték alatt marad az energiavételezés (például a klimatizálás kiváltása árnyékolástechnikai eszközökkel, s így szauna telepítési lehetősége). A használt lakások értelemszerűen nem tudják teljesíteni az újak számára meghatározott energetikai értékeket, az energia-tanúsítvány jelentősége itt nem más, mint a kedvezőbb energetikai alternatívák feltárása. Érdemes egy pillantást vetni a pénzügyi vetületre is: az energia-tanúsítvány direkt módon befolyásolja a piaci tendenciákat, árakat, azaz tényleges módon befolyásolhatja az ingatlanok piaci értékét. Az energetikai mérőszám eltérése két, egyébként teljesen megegyező tulajdonságokkal rendelkező családi ház esetében a piaci ár jelentős differenciálódásához vezethet: hiszen a mérőszám különbözősége utal az energiafogyasztás eltérő szintjére, így az épületek különböző technológiai fejlettségére, s az ebből fakadó rendszeres költségek szintjére is. Az energia-tanúsítvány bemutatása azon létesítményeknél válik nélkülözhetetlenné, amelyek bármely szempontból piaci áruvá válnak. Így tehát nemcsak az adásvételnél, hanem például öröklésből eredő tulajdonosváltozásnál vagy bérbeadási szerződésnél is kísérőlevélként funkcionál majd a közeljövőben.

A rendelet épületkategóriánként megállapít egy határértéket, amelyhez tehát a tervezőknek tartaniuk kell magukat, illetve használt lakások esetén egyértelműsíti az ingatlan energetikai besorolását. Ezen mérőszámok kidolgozása folyamatban van, egyúttal azonban megjegyzendő, hogy az évek során az ország fejlettségi szintje, illetve az energiapolitika függvényében a mérőszámok változtathatók.

Az energia-tanúsítvány kiállítása szakértői tevékenység. Ennek megfelelően építészek, felsőfokú végzettséggel rendelkező villamos és épületgépész szakemberek vállalkozhatnak arra, hogy elsajátítsanak egy tananyagot, amely feljogosítja őket arra, hogy ezt a minősítő bizonylatot kiállítsák. Fontos kiemelni, hogy a jogosultság megszerzésének feltétele az érvényes kamarai tagság.

A tanúsítvány kiállítására jogosult szakértőket nem szabad összetéveszteni az ún. energia-auditorokkal. Ez utóbbi komplexebb szakma, alaposabb felkészültséget igényel, mint az a szerepkör, amit az energia-tanúsítványok kiadása igényel.

A tanúsítványt az ingatlanok adás-vétele során az eladónak kell bemutatnia, a tulajdoni lap kíséretében.

(forrás: www.villanyszaklap.hu)Comments Are Closed

Bejelentkezés

Hírlevél

Megbízhat bennünk!

© 2012 Termika Épületgépészeti Kft. - Minden jog fenntartva! Kérje személyre szabott árajánlatunkat: 30/471-86-65
Pegaton Studio: honlapkészítés, webáruház készítés, webdesign, optimalizálás