Tekintse meg Facebook oldalunkat is!
Címünk: 2700 Cegléd, Törteli út 24. - Tel/fax: +36 53/318-984

Napenergia hasznosítás
Termikus Fotovoltatikus
napkollektor(HMV, fűtés rásegítés, medencevíz melegítés) napelem(sziget üzemű, hálózatba tápláló)

 

Hőszivattyú

geotermikus, földhőt hasznosító hőszivattyú típusok
- föld-víz hőszivattyú (szondás): 80-100m mélységig, függőlegesen elhelyezett szondák által felvett hőt hasznosító berendezés.
- víz-víz hőszivattyú: (vizes) talajviz, vagy egyéb vízforrás /tó, folyó/ hőenergiáját hasznosító berendezés.

napenergiát hasznosító hőszivattyú típusok
- levegő-víz hőszivattyú: (levegős) a külső levegő hőmérsékletét, /akár -25 °C/ hasznosító berendezés.
- föld-víz hőszivattyú: (talajkollektoros) a talajban 1,5m mélyen elhelyezett csőkígyók által felvett hőt hasznosító berendezés.

COP: egy mérőszám, ami a leadott fűtőteljesítmény, és az ehhez a hálózatból felvett villamos teljesítmény hányadosa. Minél magasabb ez az érték, annál energiatakarékosabb a berendezésünk.

A legelterjedtebb, levegős hőszivattyúk COP értékei 2,5-4 között változnak, ami annyit jelent, hogy pl -25°C külső hőmérsékleten 1 kW villamos teljesítményből 2,5kW fűtőteljesítény állítható elő, míg, +2°C, vagy magasabb hőmérsékleten 1kW villamos teljesítményből 4kW hőenergia is kinyerhető.

***

Fatüzelés, biomassza hasznosítás:

A leglényegesebb, hogy a mennyiség és minőség viszonylatában milyen fűtőértéket biztosít számunkra a megvásárolt tűzifa, azaz ténylegesen mi mennyit ér.
- Manapság sok helyen frissen vágott fával tüzelnek, pedig a száraz fa fűtőértéke 1,2-1,4 szerese a nedves fáéhoz viszonyítva ha m³-re vetítjük. Ha viszont q-ként számoljuk az ár-érték arányt akkor az 1q abszolút száraz fa 1,7-2,3 szorosát éri 1 q nedves fának. (Ha m³-re vásárlunk legfeljebb 1,4 szeresét fizetjük ki az azonos mennyiségű száraz fának és ha nem fűtjük el akkor a következő fűtési szezonban már száraz fa lévén azonos (1,2-1,4 szeres) értékű fánk lesz, mintha szárazat vásároltunk volna. Ha azonban q-ra vásárlunk akkor adott évben kb. dupla árat fizettünk a fáért, ami ha következő évben kerül csak eltüzelésre akkor is azt jelenti, hogy kb. másfélszeres áron
jutottunk hozzá a kívánt mennyiségű tűzifához.
- Száradás: feldolgozottság és tárolás függvénye, leghasznosabb fedett, de oldalról nem zárt, szellőző tárolóban a végfelhasználás nagyságába összeaprítva, összerakva tárolni.

 

Feldolgozottság és rakodás:
- A feldolgozottság: méter, darabolva (kuglizva), hasogatva, ezek kis mértékben befolyásolják az 1m³-re rakható fa mennyiségét, de nagy mértékben segítik a csökkenés sorrendjében, hogy ne vegyük észre az üres lyukakat amit esetleg
megfizetünk.
- Rakodás: A rakodáson sokkal több múlik, mint pl. a fa fajtáján, azaz össze vissza dobálva kb. fele annyi fa fér fel az autóra, mint szépen felrakva, a széleken kirakva. Ez a különbség méterben, össze vissza autóra feldobált fánál mindenkinek feltűnik, hasogatott fánál már szinte senkinek.
- Valóság: Szinte mindenki q-ban számol a régi tűzép-es hagyományok miatt, de legtöbbször sem a vásárlók, de még a kiszállítók sincsenek tisztában az adott mennyiség súlyával. Nem beszélve arról, hogy vannak akik lopott fát árulnak, sokan pedig a mennyiséggel csalnak hatalmasat, vannak akik mindkettőt együtt végzik. De ha valós a tűzifa súlya, akkor sem érdemes q-ra vásárolni, mert logikusan csak a vizes fát és a nyers vágást érdemes súlyra eladni. Így aki száraz fát szeretne venni, vagy sokkal magasabb (majd kétszeres) q-kénti áron, vagy m³-
re tud ilyet venni!

Aki teheti legkésőbb nyáron szerezze be az éves tűzifa készletet és rakja fedett de nem teljesen zárt részre tárolni. Legjobb ha egy évvel előre gondolkozik az ember és mindig a már egy éve megvásárolt, feldolgozott, felrakott fával tüzel.
- Pincébe, vagy teljesen zárt helyre berakodni csak száraz fát, vagy ha nyers volt legalább egy éve feldolgozva száradó fát szabad berakni, ha nem akarjuk, hogy bepenészedjen.
- Amennyiben mégis későn sikerül csak fához jutni érdemes egy-két napi hasogatott fát mindig a kályha, tetejére (kazán fölé, stb..) rakni, hogy mire a kályhába kerül nagyjából kiszáradjon.

(forrás: fejsze.hu)Comments Are Closed

Bejelentkezés

Hírlevél

Megbízhat bennünk!

© 2012 Termika Épületgépészeti Kft. - Minden jog fenntartva! Kérje személyre szabott árajánlatunkat: 30/471-86-65
Pegaton Studio: honlapkészítés, webáruház készítés, webdesign, optimalizálás